Et Nasıl Dondurulur

  • Kasım 28, 2019

Eğer yemeğe ayırdığınız bütçeniz ay başından ay başına şeklinde kısıtlı ise, sevdiğiniz et türü parçalarını ve tavuk ürünlerini dondurulmuş bir şekilde saklayarak her zaman biraz para biriktirebilirsiniz. Çünkü donmuş et aylarca dayanır, bir indirim bulup dondurucunuzda fazladan biraz yer açtığınız zaman yapacağınız alışverişlerde aldığınız etleri istifleyerek, her zaman hali hazırda kullanabileceğiniz etinizi garantiye almış olursunuz. Donmuş et size hızlı, lezzetli bir yemek veya bir son dakika ziyafeti  hazırlamanızdaki seçeneklerinizde zirvedeki kaliteyi sunar. İşte tam olarak bu yüzden indirimleri kovalayın, istifleyin ve dondurun!

Bölüm 1: Eti Dondurmak

1. Poşete koyduğunuz eti dondurucunun içine yerleştirin ve dondurucunun sıcaklığını -18 derece veya daha düşük bir sıcaklığa ayarlayın. Bu sıcaklık etinizin güvenli bir şekilde donması kalması için idealdir. Buzdolabının buzluğu ise aynı şekilde işinizi görür.

  • Büyük miktarda eti aynı anda dondurmaktan kaçının, donma işlemini yavaşlatacaktır.

2. Eti dondurucunun en soğuk yerine yerleştirin. Et parçalarını veya torbalarını ayrı şekilde yerleştirerek etin daha hızlı soğumasını sağlayın. Et bir kez tamamen donduğunda, etlerin yerleşme düzenini tekrar ayarlayabilirsiniz.

  • Eğer et yeteri kadar hızlıca donmazsa etin içerisinde buz parçaları oluşabilir. Bu buz parçaları, donma yanığı olmasını ve eti çözülmesi için dışarıya çıkardığınızda etin suyunun kaybolmasını sağlar.

3. Dondurucunun kapağını defalarca kez açmaktan kaçının. Eti en iyi şekilde saklayabilmesi için dondurucunuzun sıcaklığını -18 veya daha düşük derecede koruyabilmesi gereklidir. Bu yüzden kapağı sürekli açıp kapatmaktan kaçının.

  • Eğer etinizi kısa bir zaman için donduruyorsanız (bir kaç hafta gibi), dondurucunuzun sıcaklığının kapağının açılıp kapanması ile bir kaç derece oynaması çok da sorun olmaz. Sadece eti kısa süre içerisinde tüketeceğinizden emin olun.

Bölüm 2: Eti Saklamak ve Yeniden Dondurmak

1. Etinizin kalitesini koruması için dondurucunuzun sıcaklığını -18 veya daha düşük bir sıcaklık derecesinde sabitleyin. Dondurma işlemi gıdaları neredeyse süresiz olarak güvenli bir şekilde korur ancak donmuş gıdanın geçirdiği sürenin uzunluğu gıdanın kalitesini etkileyebilir.

  • Eğer etinizi uzun vadeli olarak dondurmak istiyorsanız (bir aydan fazla gibi) ve dondurucunuz -18 derece sıcaklığı karşılayamıyorsa, uzun süreli dondurma işlemleri için fazladan küçük bir dondurucu almayı göz önünde bulundurabilirsiniz.
  • İyi sarılmış etler 6 ay ile 12 ay arasında donmuş olarak saklanabilir.
  • Donmuş etler yaklaşık 3 ay boyunca kalitesinde hiç bir değişim olmadan saklanabilirler ancak 3 aydan sonra etin üzerinde donma yanığı olma ihtimali oldukça yüksektir. Ve bu olay özellikle -18 derece sıcaklığını karşılayamayan dondurucular için daha doğrudur.
  • İyi sarılmış tavuk eti ise 9 aya kadar dondurucuda saklanabilir.

2. Herhangi bir donma yanığı olup olmaması için etinizi dikkatlice inceleyin. Etin üzerinde kahverengi noktalar olup olmadığına bakın, keskin ve donmuş et kokusunu almak için koklayın ve herhangi bir buz parçası olup olmadığına bakın.

3. Kurutulmuş etleri sadece 1-2 ay boyunca saklayın. Kurutulmuş etler içerisindeki fazladan tuz daha hızlı bir şekilde bozulmaya yol açar bu sebepten ötürü daha kısa süre içerisinde tüketilmelidirler.

  • Bu özellikle jambon gibi etler için geçerlidir.

4. Soğutulmuş olan çiğ etinizi yeniden dondurun. Eğer etinizin buzlarını çözmek için dışarıya çıkarır ve kullanmamaya karar verirseniz, çiğ etiniz buzdolabının içerisinde kaldığı sürece bu çiğ eti güvenli bir şekilde tekrardan dondurabilirsiniz.

  • Aklınızdan çıkarmayın ki tekrar dondurduğunuz etin tadı aynı olmayabilir çünkü çözünme işlemi etin nemlenmesine sebep olacaktır.

5. Pişmiş etlerinizi her 3-4 günde bir yeniden dondurun. Buzdolabının dışında 2 saatten fazla bırakılmış hiç bir şeyi tekrar dondurmayın.

Video

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir