Evde Mango Nasıl Olgunlaştırılır

  • Ocak 6, 2020

Başlarda yalnızca Güney-Doğu Asya’da yetişen mango çok kullanışlı bir meyvedir ve artık tropik bölgelerde de yetişmektedir. Mangoyu direk yiyebilir ya da salsa sosuna, salataya, Smuziye ve hatta bir çok yemek çeşidine katabilirsiniz. Mango lifler, potasyumi, A ve C vitamini ve beta karoten bakımından zengin bir meyvedir. Meyve enzimleri sindirime yardımcı olur. Mango sarı, kırmızı ve yeşil tonlarındadır.  Bazı insanlar yetişip olgunlaştığında çok tatlı olmasına rağmen olgunlaşmamış ve ekşi mangoyu yemeyi tercih ederler.  Mangolarınızı olgunlaştırmak için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.

Mango’nun Olgunlaşması

1. Kağıda ya da gazeteye sarmak Mangoyu olgunlaştırır.  Mangoyu gece sarıp mutfağa bırakın ve sabah olgunluğunu kontrol edin. Kâğıda sarılmış mango etilen salgılar, bu kokusuz gaz onun olgunlaşma sürecini hızlandırır. Meyvemsi bir koku aldığınızda ve yumuşamış olduğunu fark ettiğinizde sargıyı kaldırıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, genellikle bir günde bu aşamaya ulaşır (daha da az sürmesi mümkün).

  • Mangoyu gazeteye ya da kâğıda sardığınızda, sargıyı hava almayacak kadar sıkı kapatmadığınızdan emin olun. Havanın ve oluşan gazın çıkış yoluna ihtiyacı vardır yoksa mangonuz küf bağlayabilir.
  • Sargıya, mangonun daha hızlı olgunlaşması için bir elma ya da muz ekleyin. Daha fazla etilen yayan meyve eklemek sargıdaki üretilen etilen miktarını artırır, bu da mangonuzun daha çabuk ve lezzetli şekilde olgunlaşmasına olanak sağlar.

2. Mangonuzu pişmemiş pirinç ya da mısır dolu bir kaba koyun. Hindistan’daki eski usta bayanlara ithafen; eskilerin hamarat anneleri pirinç torbalarının içine olgunlaşmasını hızlandırmak için mangolar koyardı. Aynı yöntem Meksika’da da kullanılırdı, tabii pirinç yerine onlar çiğ mısır kullanırlardı. Malzemeler farklı olsa da bekleme süresi ve sonuçları aynıdır, üç günlük bir bekleme süresi olgunlaşması için yeterli, tabi bir-iki gün ya da daha az sürede olgunlaşması da mümkün.

  • Burada uygulanan yöntemin mantığı, sarma yöntemiyle aynı: Pirinç ya da mısır dolu bir kaba mangoyu koyduğunuzda etilen salgılar, bu da olgunlaşma sürecini önemli ölçüde hızlandırır.
  • Şu bir gerçek ki, bu yöntem mangonun aşırı olgunlaşma riskini de taşır. Bu yüzden mangoları her 6 ya da 12 saate bir kontrol etmelisiniz. Pirinç kasesi içinde unutmadığınız sürece, mükemmel şekilde olgunlaşmış bir mango emrinize amadedir.

3. Mangoyu mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında olgunlaştırın. Bu yöntem için zamana ve sabırlı olmaya ihtiyacınız var. Mangoların, aynı diğer meyvelerde olduğu gibi olgunlaşması birkaç günü bulabilir, ama bu yöntem dolgun, sulu ve yenmeye hazır bir mango elde etmenin en doğal yoludur. Meyvemsi bir koku yayıp, yumuşamaya başladığında mangonuzdan yararlanabilirsiniz.

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir