Yemek Nasıl Pişirilir

  • Ocak 3, 2020

Daha önce birine yemek pişirmeyi düşündünüz mü? Bu konuda stres yapmanıza gerek yok! Nasıl yemek yapıldığını öğrenmek için okumaya devam edin.

Basit Pişirme Tekniklerini Öğrenme

1. Kaynamayı anlayın. Kaynatmak terimi, suyun baloncuk ve buhar çıkardığı dereceye kadar ısınması anlamına gelmektedir. Kaynamanın oluşması, ortamın sıcaklığına (atmosfer basıncına)göre değişebilir ancak genel olarak 100 derecedir. Yemek kaynadıktansonra, yoğunlaşarak pişene kadar kaynatılmalıdır.

  • Kaynatmak  oldukça sert bir pişirme yöntemidir. Suda oluşan baloncuklar ve buhar hassas yiyeceklere zarar verebilir. Sonuç olarak, haşlama yöntemi belirli yiyeceklere uygulanmalıdır. Örneğin, makarna ve haşlanmış yumurta gibi.
  • Sebzeleri suda kaynatmak oldukça yaygın bir metottur. Ancak son zamanlarda insanlar, kaynama sırasında yiyeceklerin vitaminlerinin kaybolduğunu düşünmektedirler. Sebzeleri haşlayarak pişiriyorsanız, besin değerini devam ettirmesi için servis ederken et suyu ya da tavuk suyu ekleyebilirsiniz.
  • Buğulama, suda pişirme yöntemlerinin en nazik olanıdır. Balık ve yumurta pişirmek için uygundur. 60-90 derecelik ısıda buğulama yapılabilir.
  • Haşlama, en yaygın sıvı içinde pişirme yöntemlerinden biridir ve yahni ve sos pişirmek için kullanılır. Haşlama yaparken sıcaklık 87-94 derece arasında olmalıdır.
  • Yavaş kaynatma, suyun 100 derecelik kaynama sıcaklığına gelmeden kaynatılmasıdır. Haşlamadan daha serttir ve yavaş kaynatma derecesi 95’tir.

2. Sotelemeyi anlayın. Soteleme yiyeceği bir tavada, yüksek sıcaklıkta ve bir miktar yağ ile pişirme anlamına gelir. Yiyeceğe lezzet verir. Et ve sebzeleri pişirmede oldukça iyi bir yöntemdir.

  • Sote yaparken kaliteli bir tava kullanmak oldukça önemlidir. İyi bir tava yiyeceği eşit derecede pişirecek ve ısı değişimlerine daha duyarlı olacaktır. Alüminyum kaplamalı ağır paslamaz çelik tavalar sote için idealdir.
  • Yağ olarak sıvı yağ ya da tereyağı kullanılabilir. Zeytin be kanola yağı en sık kullanılan yaplardır. Tereyağı yemeğe lezzet katar ancak sıvı yağdan daha çabuk yanar.
  • Sotelemedeki en önemli kural, yiyecekleri tavaya eklemeden önce tava ve yağın yüksek derecede ısıtılmasıdır. Aksi taktirde yiyecek düzgün bir şekilde pişmeyecek, yağın bir kısmını emip tavaya yapışacaktır. Tavanın yeterince ısındığından emin olmak için, tavaya bir iki damla su damlatın, çatırdayıp buharlaşırsa tava ısınmış demektir. Yiyeceği tavaya koyduktan sonra karıştırmak oldukça önemlidir. Fransızcadaki “sauté” kelimesinden türeyen sotelemek terimi “zıplamak” anlamına gelmektedir. Sonuç olarak, yiyecekleri sürekli karıştırın. Bu yiyeceğin eşit derecede pişmesini ve tavanın sıcak kalmasını sağlar. Yiyecekleri düzgünce karıştırabilmeniz için tavanızda  yer olması gerekir, bu sebeple tavayı çok fazla yiyecekler doldurmayın.
  • Etin kalın ve sert bölümleri (but ve göğüs), bir bütün rosto, tavuk ve sebzelerin sapları hariç her yiyecek sotelenebilir. Bunun sebebi, bu tür yiyeceklerin içi pişmeden önce kenarlarının pişerek yanacak olmasıdır.
  • Etin yumuşak bölümlerini sebzelerle birlikte sotelemek oldukça idealdir. Etin eşit derecede pişmesi için eşit parçalara bölündüğünden emin olun.
  • Bazı sebzeler, eşit parçalara bölünmüş diğer sebzelere göre daha çabuk pişerler. Buna göre, sert sebzeleri daha küçük parçalar halinde doğrayın ve çabuk pişen sebzeleri tavaya daha sonra ekleyin.

3. Kızartmayı anlama. Kızartma, sotelemeye oldukça benzer. Çünkü kızartma da tavada yağ ile yapılır. Sotelemede olduğu gibi, yiyecekleri eklemeden önce tavanın ve yağın yüksek derecede ısıtılması oldukça önemlidir. Ancak soteleme ve bir çok değişik yöntemi bulunan kızartma arasında birçok fark vardır.  Bu iki pişirme yöntemi arasındaki farkları bilmekte fayda vardır:

  • Tavada kızartma sotelemeye oldukça benzer. Yiyecek, yağ kullanılarak tavada kızartılır. Ancak tavada örneğin bütün tavuk göğsü, biftek, pizola ve balık fileto gibi daha büyük parça yiyecekler kızartılır. Yiyeceklerin içi pişmeden kenarlarının yanmadığından emin olmak için, sotelemeden daha düşük ısıda pişirilmelidir.
  • Sahanda kızartma, yağ miktarı hariç tavada kızartma ile aynıdır. Tavada kızartmada yağ, tavanın dibini ince bir tabaka haline kaplarken, sahanda kızartmada yağ yiyeceklerin yarısını kaplayacak şekilde yükselir. Bu yöntem tavuk, karides ve patlıcan kızartmak için kullanılır.
  • Fritözde kızartma, yiyeceği tamamen sıcak yağda kızartmaktır. Bu şekildeki kızartmada, yiyeceğin ters yüz edilmesine gerek olmaz, çünkü yağ yiyeceğin her tarafını kaplayacağı için, her iki tarafı da eşit olarak pişer. Bu kızartma şekli dövülmüş yiyecekler, patates ve donut kızartmada kullanılır.
  • Wok’da kızartma, Çin mutfağındaki kızartma yöntemidir. Aşağı yukarı sotelemeye benzer. Yiyecek küçük parçalar şeklinde dilimlenir ve sıcak tavadaki yağda pişirilir. Tek fark kullanılan tavanın farklı olmasıdır. Kullanılan tavanın adı wok’tur. Wok, ince metalden yapılma derin bir kase şeklindedir.

4. Kavurma ve ızgarayı anlama. Kavurma ve ızgara kuru pişirme yöntemlerindedir. Bu yöntemde yiyecek açık ateşte ısıtılır. Kavurma ve ızgara arasındaki tek fark, kavurmada ateşin yiyeceğin üzerinde, ızgarada ise alttan gelmesidir.

  • Kavurma ve ızgarada yiyecelk açık ateşten gelen sıcak hava ile pişer. Ancak hava, sıcaklığı çok iyi iletemediğinden dolayı yiyecekler ateşe olabildiğince yakın olmalıdır. Bu da yiyeceğin dışının hemen pişeceği anlamına gelmektedir. Kavurma ve ızgara yumuşak et, tavuk ve balık pişirmek için uygundur.
  • Bu pişirme yöntemi sıcak ve kuru olduğu için, çoğu yiyeceğin nemli ve lezzetli kalması için pişirmeden önce marine edilmesi gerekmektedir. Marine etmek, yiyeceği pişirmeden önce çeşnili (çoğunlukla asitli) sıvının içine batırmaktır. Bu, eti yumuşatmak ve farklı çeşnilerle lezzet katmak için yapılır.
  • Yiyecek genellikle ızgara ya da ocak üzerine yerleştirilir. Bu yağın akmasına ve yiyeceğin üzerinde ızgara izleri bırakmasını sağlar.
  • Kavurma ve ızgara sırasında iki tarafında eşit pişmesi için yiyecekler ters yüz edilmelidir. Buna ek olarak, yiyecekler pişerken oynatılmamalıdır.
  • Barbekü, ızgara ile aynıdır. Tek fark barbeküdeki ısının yanan kömür ya da odundan gelmesi ve yiyeceğe közlü bir koku katmasıdır.

Kaynak

  • http://www.reluctantgourmet.com/moist-heat-cooking-technique-boiling/
  • http://www.wikihow.com/Cook
  • http://www.reluctantgourmet.com/into-the-frying-pan/
Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir