Arap Kahvesi Nasıl Yapılır

  • Mayıs 11, 2020

Orta Doğu boyunca birçok arap ülkesinde ikram edilen arap kahvesi, bölgeden bölgeye tohumlarının toplanışı ve kavruluşu açısından farklılık gösterebilir ve içerisine yerel özgülerde farklı baharatlar eklenebilir. Arap kahvesi ‘dallah’ adı verilen özel bir cezve ve ocak üstünde pişirilir ve kulpsuz fincan ile servis edilir. Orta şekerli türk kahvesi yapmaktan sıkılmış biri olarak yeni lezzetler arıyorsanız birkaç adımdan sonra misafirlerinize sunuma hazır hale gelecektir.

İçindekiler

  • 3 çorba kaşığı Arap kahvesi çekirdeği
  • 3 bardak su
  • 1 çorba kaşığı kakule
  • 5-6 adet bütün karanfil (isteğe bağlı)
  • Bir tutam safran (isteğe bağlı)
  • Bir çay kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

Arap Kahvesinin Yapılışı

Arap Kahvesi Nasıl Yapılır Adım 1

1) Arap kahvesi satın alın. Kavrulmuş çekirdekleri veya çekilmiş kahveyi satın almanız mümkün. Az kavrulmuştan orta kavrulmuşa kadar olan çekirdekleri almaya özen gösterin. Bazı özel kahve dükkanları veya online alışveriş siteleri aynı zamanda baharat ekli halde kahve satışa sunmaktadır. Baharattan hoşlanmanız durumunda, bu ürünlere ulaşmak sizin için değişik bir tat deneme fırsatı sunacaktır. Bir diğer alternatif olarak, kavrulmamış Arap kahvesi çekirdekleri satın alabilir ve kendiniz de kavurabilirsiniz.

2) Kahvenizi öğütün. Eğer satın aldığınız kahve önceden öğütülmemişse, o halde bu işlemi sizin yapmanız gerekecektir. Damak zevkinize göre çok ya da az öğütülmüş kahveyi tercih edebilirsiniz.

3) Kakuleleri ezin. Bu işlem için bir havan ile havan tokmağı kullanabilir veya kolay bir yöntem olarak bir çorba kaşığının arkasını ezici haline getirebilirsiniz.

4) Kakule tohumlarını öğütün. Kabuklarından çıkardığınız kakule tohumlarını kahve öğütücüsünün içine atın ve toz haline gelinceye kadar ezin.

5) Termosunuzu önceden ısıtın. Eğer kahvenizi bir termos içinde servis etmeyi planlıyorsanız, Orta doğu geleneklerindeki gibi, termosun içerisini kaynar su ile doldurun ve ısınmasını sağlayın.

Kahvenin hazırlanışı

1) Dallah içerisinde su ısıtın. 3 bardak suyun tamamını dallah içerisine boşaltın ve orta ısıda kaynayana kadar ısıtın. Eğer evinizde dallah yok ise o halde türk kahvesi için kullanılan cezvelerden yararlanabilirsiniz.

2) Dallahı 30 saniye boyunca ocak üzerinden alın. Bu esnada ocağın ısısını en düşüğe alın ve hafifçe ılımaya bırakın.

3) Kahveyi suya ekleyin ve ocağa tekrar koyun. Bu noktada kaynatma işlemi su ve kahvenin karışmasını sağlayacağından ek olarak karıştırmanıza gerek kalmayacaktır.

4) Düşük ısıda kahveyi demlenmeye bırakın. 10 ila 12 dakika sonunda, cezvenin üst kısımlarında köpük oluşumunu görmeye başlayacaksınız. Kahvenin kaynamasına izin vermeyin, bu kahvenin yanmasına sebep olacaktır. Eğer kaynamaya başlarsa, dallahı ocak üzerinden alın ve tekrar ocağa koymadan önce bir müddet ılımasını sağlayın.

5) Ocağı kapatın ve cezveyi birkaç dakikalığına tezgah üzerine alın. Eğer elektrikli ocak kullanıyorsanız, soğuması daha yavaş olacağından, kahveyi hemen ocak üzerinden çekin ve dinlendirin.

6) Cezveyi ocak üstünden alın ve köpüğün yatışmasını bekleyin. Kahve üzerindeki köpüğün çöktüğünü gördüğünüzde kakuleleri ve isteğinize bağlı karanfilleri üzerine ekleyebilirsiniz.

7) Kahveyi tekrar ocak üzerine alın ve kaynayıncaya kadar ısıtın. Bu işlemin ardından geçen adımlardaki gibi köpük oluşumu gözlemleyeceksiniz.

8) Kahveyi ocak üzerinden alın ve 5 dakika dinlendirin. Bu aşamada öğütülen kahve çekirdekleri dibe çökecektir.

9) Termosunuzu hazırlayın. Isıtmak için kullandığınız sıcak suyu dökün ve eğer safran veya gül suyu kullanmayı tercih ediyorsanız, termosun içine ekleyin.

10) Çekirdekler gelene kadar kahveyi termosun içerisine dökün. Çekirdekleri görmeye başladığınız anda aktarma işlemini durdurun. Bu durum bir miktar kahvenin dallah içerisinde kalmasına sebep olacaktır. Süzgeciniz varsa kahve dökme işlemi daha kolaylaşacaktır. Süzgeç eklediğiniz baharat ve kahve çekirdeklerinin çökmesini sağlar, ancak zorunlu değildir.

11) Kahveyi 5-10 dakika boyunca dinlendirin, ardından servis edin. Geleneksel bir servis için, küçük kahve fincanlarını tercih edebilirsiniz. Bu aşamada kahve bardaklarını yarıdan fazla doldurmayın. Arap kahvesi şekersiz olarak hazırlanır fakat yanında lokum gibi tatlılar servis edebilirsiniz. Arap kahvesine süt eklenmez. Ancak isteğinize göre dahil edebilirsiniz.

Arap Kahvesi Nasıl İçilir

1) Kahveyi dökmek, tutmak ve içmek için sağ elinizi kullanın. Kültürel adetlere göre sol elle kahveyi içmek kabalık olarak algılanacaktır.

2) Tekrar servis etmeyi teklif edin. Geleneklere göre gelen misafir her zaman en az bir bardak kahve içer, alışılmışı ise bir misafirin geldiği eve ziyaretinde en az üç fincan kahve içmesi olacaktır.

3) Bitirdiğinizi belirtmek için kahve fincanının üzerini eliniz ile hafifçe kapatın. Bu sayede ev sahibi gelecek fincan için hazır olduğunuzu anlayacaktır.

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir