Türk Kahvesi Yapımı

  • Mayıs 17, 2020

Türk kahvesi hem öğütülme hem kavrulma açısından diğer kahvelerden ayrılır. Yapımında ayrıca genelde bakır cezve ya da elektrikli cezve kullanılır. İsterseniz plastik olmayan ateşte erimeyecek bir ibrik de kullanabilirsiniz. İbrik kullanmak çok daha eğlenceli olacaktır. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız Türk kahvesi adı altında bulmanız biraz zorlaşabilir. Marketlere orta doğu kahvesi olarak sorabilirsiniz. Yunanistan’da ise bu kahve Yunan kahvesi olarak satılmaktadır. Her ne kadar aynı kahve olsa yalnızca farklı isimle satılıyor. Türk kahvesi genelde üç ana başlık altında toplanır. Bu içerikte orta şekerli türk kahvesi yapımı, sade türk kahvesi ve şekerli türk kahvesi yapılışları anlatılacaktır.

Malzemeler

  • Kahve çekirdekleri
  • Su (İsterseniz süt de kullanabilirsiniz)
  • Şeker (isteğe bağlı)
  • İstediğiniz baharatlar (Tercihe bağlı)
  • Türk lokumu (İsteğe bağlı)

Kahveyi Hazırlama

1. Kahve çekirdeklerini seçin. Türk kahvesi için en iyi çekirdekler java, mocha ya da viyana kahveleridir. Ayrıca az yağlı Arap çekirdekleri de iyi bir tercih olabilir.

2. Kahveleri ekstra ince olana kadar öğüttürün. Çekirdekler kakao gibi toz haline gelecek kadar öğütülmeli. Öğütülüp önceden poşetlenmiş kahveler de olabilir fakat yeni öğütülmüş kahveler daha lezzetli olacaktır. Evinizde Öğütücü Olmadan Kahve Çekirdeklerini öğütmeyi de deneyebilirsiniz.

3. Bir bardak kahve için bir tepelemesine dolu çay kaşığı kahve kullanın. Cezveye bardakla ölçerek su koyun ve her bardak için bir tepeleme dolu kahve koyun.

  • İstediğiniz kadar şeker ekleyebilirsiniz. Eğer isteniz biraz baharat ekleyebilirsiniz. Ayrıca arap usulüyle de yapabilirsiniz:
    • Yarım çay kaşığı kakule çekirdeği ya da
    • 1/8 çay kaşığı toz kakule, tarçın, muskat ya da karanfil

4. Varsa küçük bir çırpıcı ya da çatalla iyice karıştırın. Yumurta çırpıyormuş gibi karıştırın. Kuru kahveyi suyla iyice karıştırabilmek için çatal kaşıktan daha etkili olacaktır.

5. Cezveyi ocağa yerleştirin ve kısık ateşte pişirin. Yavaş yavaş karışımı kaynatın, karıştırmayın. Ateş ne kadar kısık olursa kahveniz o kadar güzel olacaktır. Kahveyi ocakta bırakıp gitmeyin, başında bekleyin.

6. Kahvenin köpürmesini bekleyin. Yeteri kadar köpürdüğünde tamamen kaynamaya başlamadan tam önce ocaktan alın ve köpükleri fincanlara paylaştırın. Köpükleri paylaştırdıktan sonra kahveyi tekrar ocağa koyun. Eğer tekrardan köpük oluşuyorsa köpük bölüştürme işlemini bir kez daha gerçekleştirin. Daha sonra kahveyi iyice kaynatın. Kaynadıktan sonra kahveyi fincanlara bölüştürün. Eğer fincanlarınız yoksa başka bir küçük bardak kullanabilirsiniz. Eğer köpüksüz kahve istiyorsanız köpükleri dağıtmadan kahveyi direk kaynatabilirsiniz.

turk-kahvesi-nasil-yapilir-adim7

7. Köpüğü koruyabilmek için kahveyi dökerken çok dikkatli olun. Kahveyi fincanın kenarlarına yakın bir yerden dökün, ortalarından değil. Bu kahvenin üstündeki köpük, Kuzey Avrupa ülkelerinde espressonun üzerinde yüzen krema olarak da adlandırılır. Sütün üzerindeki köpüğe benzer ama içinde süt yoktur.

  • Kahvenin dibine çöken toz kısmı içmeyin. Hatta içmeden önce bekletilmeli ki iyice çöksün. Eğer beklemek istemiyorsanız birkaç damla soğuk su ekleyerek çökmesine yardımcı olabilirsiniz.

Türk Kahvesini Servis Etme

1. Fincanı ve fincan tabağını temiz tutun. Dökerken bardağı lekelemiş, fincandan taşmış tabağa dökülmüş kahve servis etmek kötü bir servis şeklidir. Her fincan mükemmel bir şekilde olmalı, eğer lekelendiyse bir bez yardımıyla temizleyin.

[dropcap]2[/dropcap]Kahvenin yanına biraz Türk lokumu ekleyin. Kahvenin yanında ağzınızı tatlandırmak için yiyin.

Bölüm3: Türk Kahvesini İçme

[dropcap]1[/dropcap]Kahvenin telvesinin çökmesi için en az bir dakika bekleyin. Daha sonra fincanı alın ve bir yudum için.

[dropcap]2[/dropcap]Zengin, ağır aromanın tadını çıkartın fakat telvenin tadını almaya başladığınızda içmeyi bırakın. Telveyi çamur gibi bir şeye benzer ve içilmemelidir. Bazıları fincanı ters çevirip kapatarak fal bakar ve geleceği gördüğünü iddia eder.

Video:

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir