Ekmeğin Küflenmesini Önleme

  • Mayıs 31, 2020

Ekmeğin Küflenmemesi için Ne Yapılabilir?

Bakkaldan, fırından aldığınız ya da kendi yaptığınız ekmeğinizin elbette taze kalmasını istersiniz. 3-4 kişiden oluşan bir aileyseniz ve Antalya tarzı hem nemi yüksek hem de sıcak bir yerde yaşıyorsanız küflenmeyi önlemek için değişik çabalara girmeniz muhtemeldir. Ekmeği saklamak, bayatlamasını ve devamında da küflenmesini önlemek için yapabileceğiniz bir dizi işlem vardır. Bunlar ekmeği dondurmak, serin bir yerde saklamak ve kendiniz yapıyorsanız daha geç küflenecek ekmek yapmak gibi sıralanabilir. Şimdi bunların detaylarına bakacak olursak:

Ekmeği Dondurucuda Saklamak

  1. Ekmeği bir öğünde yenilebilecek kadar parçalara ayırın ya da dilimleyin. Donmuş bir ekmeği kesip içinden yiyeceğiniz parçayı ayırmanız pek kolay olmayacaktır. Her defasında bütün ekmeğin buzunu çözmeye çalışmaktansa dilim ekmeğin ya da parça ekmeğin buzunu çözmek çok daha kolaydır.
  2. Ekmek parçalarını/dilimlerini sıkıca sarın. Alüminyum folyo veya yağlı kağıda sarılan ekmeğin içindeki nem korunur ve beraberinde de dondurucudan kaynaklanacak don yanığının da önüne geçilmiş olunur. Eğer ekmek dilimlerinin birbirine yapışmasını önlemek istiyorsanız her dilim arasına bir parça yağlı kağıt koymanız işinize yarayacaktır.
  3. Buzdolabı poşetinin içerisine şu an için yemeyeceğiniz ekmeği koyun. Ekmeyi her yedikten sonra içerisindeki havayı maksimum derecede çıkararak poşetlemeleli katlayıp kapatmalısınız. Bu şekilde yapılarak bir ekmek 6 ay kadar buzlukta saklanabilir. Ancak buna rağmen bu kadar uzun süre tutulması da önerilmez.
  4. Donmuş ekmeğin çözülmesini bekleyin. Folyoya ya da yağlı kağıda sarmış olduğunuz ekmek dilimlerini bir süre tezgahta bekletin, buzun çözülmeye başladığı noktada da ekmeği artık fırında ya da ocakta bir kabın içerisinde ısıtabilirsiniz. Dilerseniz ısıtma aşamasında ekmeği hafifçe ıslatabilirsiniz. Böylelikle daha yumuşak bir ekmek elde etmiş olursunuz.

Ekmeğin Kuru, Serin Bir Ortamda Saklanması

  1. Ekmek kabı alın. Aldığınız ekmek kabını mümkün mertebe serin olan, etrafında ısıtıcı olmayan bir kısma koyun. Satın aldığınız ekmek kaplarının hava geçirmez özelliğe sahip olması gerekmektedir. Sıradan hava geçiren bir ekmeklik alırsanız küf sporları tıpkı ekmek kabın dışındaymış gibi ekmeğinizin daha hızlı bozulmasına sebep olacaktır.
  2. Ekmeğin kuru bir yere saklanmasını ve kuru bir şekilde tutulmasını sağlayın. Mesela elleriniz ıslakken mümkün mertebe ekmeğe dokunmayın. Hadi bir şekilde ekmek ıslandıysa onu kurumadan yine torbaya koymayın. Islak ekmek kuru ekmeğe kıyasla çok daha çabuk küflenir, bunu unutmayın.
  3. Ekmeği saklamak için buzdolabına koymayın. Buzdolabının soğukluğu sayesinde küf oluşmanın önüne geçilebilir ama bu defa da ekmek oldukça hızlı bir şekilde bayatlar. Sonrasında da bayat ekmek nasıl yumuşatılır sorusuna bir cevap arayışına girersiniz.

  1. 3 Ekmeği buzdolabına koyma. Buzdolaplarının ısı aralığı küf oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir ama ekmeğin de çok daha hızlı bayatlamasına yol açar. Dondurucunun aksine, buzdolabı ekmekteki nişasta yapısını, dolayısıyla da ekmeğin dokusunu hızla ve büyük oranda değiştirir.

Yöntem 3 Evde Daha Uzun Ömürlü Ekmek Yapmak

  1. 1 Tarife ekşi mayayı dahil et. Ekşi maya, yabani mayanın kullanılabilir bir türüdür. Ekmeğin asitliğini artırarak küfü ve bayatlamayı engeller.
  2. 2 Daha yoğun bir ekmek türü pişir. Çıtır kabuklu yoğun bir somun daha yavaş küflenecektir. Köy ekmeğini düşün. Hamura fazladan un katmak yoğunluğu arttırır. Pişmekte olan somunu sprey şişesiyle nemlendirmek, kabuğunun çıtır olmasını sağlar.
  3. 3 Doğal koruyuculardan biraz ekle. Lesitin ya da askorbik asit gibi doğal koruyucular eklemek hamurun nemini korumasına yardımcı olurken maya ve küf sayısını azaltır. Sarımsak, tarçın, bal ya da karanfil gibi içerikler de küfe karşı doğal bir mücadele sağlar ama ekmeğin tadını bariz bir şekilde etkiler.

Ekmeğin Küflenmesini Önlemek için Püf Noktaları

  • Bayatlamış ekmeği fırında pişirerek tekrar yenebilir hale getirebilirsin. Bayat ekmek pişince tadını kısmen geri kazanabilir ama bu işlemi yalnızca bir kez yapabilirsin..
  • Kısmen kullanılmış somunların birkaç saat ila bir gün arası taze kalması için, açıktaki kısımları kesme tahtasına gelecek biçimde koyup açık havada bırak.
  • Küflenme belirtileri gördüğün ekmeği koklama ya da yanında nefes alma; bu solunum sorunlarına yol açabilir.
  • Herhangi bir küflenme belirtisi gösteren ekmeği yeme.

Kaynak: 1 (Erişim: Şubat 19, 2020) 2 (Erişim: Şubat 19, 2020)

Article Categories:
Uncategorized

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir